Opublikowany w Mary

Gaijin gotuje. Kuchnia japońska dla nie-Japończyków – Ivan Orkin, Chris Ying


gaijin-gotuje-kuchnia-japonska-dla-nie-japonczykowKocham Japonię. Kocham jej kulturę i smak. Gdy po niej podróżowałam jadłam ją wzrokiem i smakiem. Gdy zobaczyłam pozycję Gaijin gotuje to od razu wiedziałam, że jest to tom, który musi znaleźć się w mojej kolekcji, bo czasami lubię gotować. Zwłaszcza prokrastynując.

Książka wydana jest w twardej oprawie w dość dużym formacie, zawiera sporo ilustracji od których człowiek szybko robi się głodny. Jest w niej bardzo dużo przepisów, ale nietuzinkowych znanych typowo z europejskich restauracji. W tej książce rzeczywiście mieszka duch Japonii.

Autor przez wiele lat mieszkał w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie założył rodzinę oraz dwa bary z ramenem. Książka powstała z tęsknoty za Tokio. We wstępie poznajemy skróconą historię życia Ivana. Potem przepisy z książki są segregowane według różnych semantyk, żeby odbiorcy było łatwiej odnaleźć interesujące go przepisy.

244580337_223825396405680_6610218675024534805_n

Książce nie mam nic do zarzucenia. Są w niej przepisy od bardziej tradycyjnych i świątecznych potraw, które są etykietą dla odwiedzających Azję, ale zawiera również to co Japończycy jedzą na co dzień. Dla mnie to rewelacyjne, że jest w niej instrukcja na najzwyklejsze kanapki lub onigiri. Podoba mi się również, że w jednym z podziałów ukazane są dania podawane zwykle dzieciom. To jak w naszej kulturze dzieci zjadają dużo naleśników i kaszek. Tak w Japonii dzieci karmi się całkowicie inaczej.

244649921_404275714418883_3519622874341154161_n

Przepisy są czytelne, a każdy składnik znajduje swoje wytłumaczenie lub odniesienie do innej strony w książce. Niestety nie wszystkie dania mają zdjęcia krok po kroku więc laikowi może być ciężej korzystać przy dużej ilości orientalnych nazw składników, ale wierzę, że każdy powinien sobie poradzić.

Problemem, który widzę na swoim przykładzie korzystania z książki to dostępność niektórych produktów lub ich cena w Polsce. Będzie trzeba zrobić listę i czekać na tydzień azjatycki w popularnej sieci dyskontów licząc, że akurat ten sos będzie tam dostępny.

244782521_3014925628785991_3229662648479827827_n
Książka na pewno każdemu czytelnikowi ukaże jak bogata i ciekawa jest kultura kulinarna w Japonii. To nie tylko sushi i sake, ale cała gama różnych dań mięsnych i rybnych, które różnią się całkowicie w smaku od tego do czego jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień. Podoba mi się również odkrywanie historii z życia autora, który przez wiele lat badał kulturę i budował swoje życie wokół niej. Książkę naprawdę polecam, nawet jeśli nie lubisz gotować, a po prostu interesuje cię Kraj Kwitnącej Wiśni to śmiało możesz nałożyć sobie kawałek tej pięknej kultury.
Smacznego.

Ocena: 5/6

Mary

Za książkę do recenzji dziękuję wydawnictwu SŁOWNE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s